Studeerpil ingrediënt onder de loep: Rhodiola Rosea

Rhodiola is een kruid dat groeit in de koude, bergachtige gebieden van Europa en Azië. De wortels worden beschouwd als adaptogenen, wat betekent dat ze je lichaam helpen zich aan te passen aan stress. De wortel bevat meer dan 140 actieve ingrediënten, waarvan de twee krachtigste rosavin en salidroside zijn. Mensen in Rusland en Scandinavië gebruiken Rhodiola Rosea al eeuwenlang om angst, vermoeidheid en depressie te behandelen.

Vandaag de dag wordt het op grote schaal gebruikt als voedingssupplement vanwege de vele voordelen voor de gezondheid. In dit artikel zullen we een aantal wetenschappelijk onderbouwde gezondheidsvoordelen van Rhodiola Rosea behandelen.

Rhodiola Rosea verbetert de hersenfunctie

Beweging, goede voeding en een goede nachtrust zijn natuurlijk de basis om je hersenen sterk en vitaal te houden. Toch kunnen sommige voedingssupplementen ook zeer waardevol zijn: Rhodiola Rosea is hier een goed voorbeeld van. In een onderzoek werden de effecten van Rhodiola Rosea op de mentale vermoeidheid getest bij 56 artsen die ’s nachts werken. De artsen werden willekeurig aangewezen om, gedurende twee weken, dagelijks 170 mg Rhodiola of een placebopil te gebruiken. Rhodiola Rosea verminderde de mentale vermoeidheid en verbeterde de prestaties op werkgerelateerde taken met 20% in vergelijking met de placebo.

In een andere studie werd gekeken naar de effecten van Rhodiola Rosea op militaire cadetten die nachtelijke taken moesten uitvoeren. De militairen namen, gedurende 5 dagen, 370 mg Rhodiola, 555 mg Rhodiola, of een placebopil. In vergelijking met de placebopil verbeterden beide doseringen Rhodiola Rosea de capaciteit om mentaal werk te doen.

Tot slot ondervonden studenten in een 20 dagen durende studie significant minder mentale vermoeidheid, verbeterden zij hun slaappatronen en werd hun motivatie om te studeren verhoogd na het innemen van Rhodiola Rosea. Hun examenscores waren daarnaast 8% hoger dan die van de placebogroep.

Kan vermoeidheid bestrijden

Stress, angst en onvoldoende slaap zijn slechts enkele factoren die kunnen bijdragen aan lichamelijke en geestelijke vermoeidheid. Een vier weken durende studie keek bij 60 mensen, met stressgerelateerde vermoeidheid, naar de effecten van Rhodiola Rosea op de kwaliteit van het leven en de symptomen van vermoeidheid, depressie en concentratie. Deelnemers kregen dagelijks 576 mg Rhodiola Rosea of een placebopil. Rhodiola Rosea bleek zowel een positief effect te hebben op vermoeidheid als op de concentratie.

In een ander onderzoek kregen 100 mensen met chronische vermoeidheidssymptomen, gedurende acht weken, dagelijks 400 mg Rhodiola Rosea. Zij ervaarden aanzienlijke verbeteringen in stresssymptomen, vermoeidheid, kwaliteit van leven, stemming en concentratie.

Naast Rhodiola Rosea bevat Studeerpil nog 6 andere ingrediënten, deze zullen we de komende tijd ook gaan behandelen.